Programma seizoen 2017 / 2018

Regio Delft (Zuidwest-Nederland)

[logo regio Delft]

September 2017
07. Algemene regiobijeenkomst
14. Weerstation op Raspberry Pi, Simon Voortman
21. Werkgroep hardware
28. Meer over GNU/Linux - algemeen, Maarten Seinen / Simon Voortman
Oktober 2017
05. Algemene regiobijeenkomst
12. Ontwikkeling webstek, Kees Grinwis
19. Werkgroep hardware
26. Geen bijeenkomst
28. (Zaterdag) Vergadering RvA
November 2017
02. Algemene regiobijeenkomst
09. Meer over GNU/Linux - algemeen, Maarten Seinen / Simon Voortman
16. Werkgroep hardware
23. Ontwikkeling webstek, Kees Grinwis
30. Geen bijeenkomst
December 2017
07. Algemene regiobijeenkomst
14. Meer over GNU/Linux en de Raspberry Pi, Maarten Seinen / Simon Voortman
21. Werkgroep hardware
28. Geen bijeenkomst ivm. Kerstmis
Januari 2018
04. Geen bijeenkomst ivm. Kerstmis
11. Algemene regiobijeenkomst
18. Werkgroep hardware
25. Raspberry Pi I/O (GPIO / I2C), Pieter Drost

De avond gaat over het aansturen van de poorten naar buiten en het lezen van poorten vanaf buiten. Het zogenaamde I/O gebeuren.

Het zal ook over hoge en lage spanning/signalen maar ook serieele en analoge signalen gaan.

Er wordt uitgelegd hoe aan te sluiten, hoe te meten en hoe te berekenen. Veel aandacht zal worden geschonken aan beveiligen en hoe te beveiligen. De 10 geboden van de elektronica komen aan bod. Er zullen zaken gedemonstreerd worden in de praktijk en via tekeningetjes worden uitgelegd. Op papier zal er weinig zijn, maar neem een stick mee en alle documentatie kan je mee nemen naar huis om het nog eens rustig te kunnen naslaan.

Februari 2018
01. Algemene ledenvergadering
08. Algemene regiobijeenkomst
15. Werkgroep hardware
22. Oude RISC OS-programma's op moderne 32-bit hardware, Pieter Drost / Kees Grinwis

Op deze avond wordt ingegaan op de technische verschillen tussen de 26-bitomgeving van de Archimedes en de 32-bitarchitectuur die sinds de Iyonix pc in gebruik is.

Met Aemulor is het mogelijk om bepaalde oude 26-bitapplicaties te laten werken op de hedendaagse 32-bitsystemen. Al sinds de komst van de Iyonix is er behoefte aan deze mogelijkheid, aangezien bepaalde toepassingen nog steeds niet compatibel zijn met de actuele 32-bitomgeving.

Deze avond gaan we ook kijken naar concrete voorbeelden van programma's die werken met Aemulor en kunnen er door leden programma's aangedragen worden die getest kunnen worden met Aemulor (niet alle programma's werken namelijk en deze avond is een perfecte gelegenheid om het te testen).

Maart 2018
01. Algemene regiobijeenkomst
08. Ontwikkeling webstek, Kees Grinwis

Op deze avond wordt verder gegaan met de ontwikkeling van de webstek van de Big Ben Club, in de eerdere avonden zijn we begonnen met een opzet rondom het CMS (content management system) WordPress en op deze avond gaan we verder met het inrichten van de webstek.

Bij het ontwerpen van de webstek is er sprake van een wisselwerking tussen PHP, HTML en CSS en al deze technieken komen in meer of mindere mate aan bod.

Hoewel deze avond een specifiek doel heeft blijft het altijd mogelijk om ook vragen te stellen t.b.v. de ontwikkeling van een eigen webstek - waarbij het wel de voorkeur heeft om als centraal CMS uit te gaan van WordPres.

15. Werkgroep hardware, Pieter Drost

Op deze avond gaat Pieter vertellen over oude tijdschriften zoals Elektuur, Acorn User, zowel digitaal als op papier. Het zal gaan over de inhoud van artikelen hoe te zoeken er naar en het nut hiervan. Er wordt nu b.v. een Raspberri Pi tot Scoop ontwikkeld en in de Elektuur van Oktober 1986 werd er een BBC Micro omgetoverd tot een 1Mhz scoop. De Overweging Digitaal of toch papier, voors en tegens etc.

Domotika is zo'n item waar op zal worden in gegaan.

In het bijzonder over De RPI en deurspionnen en al wat meer. Dit n.a.v een artikel uit het AD zie deze link.

Meer weten kom en hoor de verhalen en zie de beelden.

22. Voorbereiding RISC OS eXperience, Allen
29. Geen bijeenkomst
April 2018
05. Algemene regiobijeenkomst
12. Econet-systemen, Timo Hartong / Pieter Drost / Simon Voortman

We misten Timo met zijn scoop, vermoedelijk werkte Econet niet door een ontbrekende of defecte klok. Ook werkten de rokende Beebs niet mee, maar as. donderdag gaan we verder op een Hardware special avond.

19. Werkgroep hardware, Pieter Drost / Simon Voortman
We gaan verder waar we afgelopen donderdag zijn gebleven.

Er komen weer Beebs mee en Pieter laat zien hoe je de Beebvoedingen reviseert/repareert. Verder zal gekeken worden hoe we de signalen van klok en data zichtbaar kunnen maken. Dat laatste moet ook mogelijk zijn met de input I/O van de Raspberian Pi . Er is nog het nodige te testen en te doen.

26. Programmeren in Python voor praktische apparaatbediening, Maarten Seinen

Dit wordt een verslag en demonstratie van meer ontwikkelingen m.b.t. praktisch aansturen van apparaten met Python scripts (onder Raspbian).

Vorig jaar maart 2017 ging de demonstratie over het aansturen van netschakelaars, ook via spraak.

Dit verslag betreft het aansturen van een TV-toestel, ook via verbeterde spraakopdrachten en kan worden beschouwd als een verdieping van de onderwerpen van maart 2017, maar zal ook optimaal te volgen zijn voor degenen die daar niet bij geweest zijn.

De focus ligt op software, maar er staat ook wat bijzondere hardware en systeemsoftware op de agenda.

Mei 2018
03. Algemene regiobijeenkomst
10. Geen bijeenkomst ivm. Hemelvaart
17. Werkgroep hardware
24. Algemene regiobijeenkomst

Door omstandigheden kan de geplande voordracht (Programmeertaal Swift voor beginners, Kees Grinwis) helaas niet doorgaan.

31. Geen bijeenkomst
Juni 2018
07. Algemene regiobijeenkomst
14. Vraagbaak-avond, Allen
21. Werkgroep hardware, Pieter Drost
De toekomst vanuit het verleden (TUV).

Was het tweede toch beter? De toekomst vanuit het Archief (TUA), nee het is geen Riscynieuws. Het worden verhalen uit het verleden. Schrijven over het heden is Riscynieuws en dat is straks het archief. Het wordt ook geen "riscy-oud-nieuws", maar gewoon geschiedschrijving met de blik van nu en met de gedachte ook al bij morgen.

De inkopper wordt een artikel, op blz 16, uit de Computing AGE van december 1985. Het was de rubriek "live in the old dog yet", leven in de oude hond? Hierin werd de Beeb vergeleken met Atari en het antwoord was ja en nee. We kennen de geschiedenis en weten dat men bij Acorn al volop bezig was met 16-bits tweede processors als de 68000-serie en 32016. Negentien maanden later, op de Acorn User exibition 23-26 juli 1987, werd de 32-bits Archimedes-reeks gepresenteerd met de A305, A310, A410 en A440. Al in 1986 was er een PC ARM-coprocessor op een ISA-kaart ontworpen. Mogelijk een voorloper van het Springboard die dateert van 17 juli 1987 (boek). Maar al 2 jaar voor dit Computing AGE artikel was Acorn, eind 1983 begin 1984, bezig met de ontwikkeling van de ARM-processor, die als ARM 2 op 26 april 1985 werd gepresenteerd. In Riscynieuws is te lezen dat Sophie Wilson een belangrijke rol speelde in deze ontwikkeling. Nu zie ik weer ontwikkeling, maar niet te gehaast, leer uit deze eerdere ontwikkeling.

Hardware-avond, wat heeft dat dan te maken met geschiedenis? Dat vertel ik vanavond in mijn verhaal over I/O zowel oude als nieuwe. Over de al jaren bestaande PLC's en dat de moderne PLC's computers zijn, zo ook de Pi. En dat we met RISC OS 5.24 er zeker nog veel mee te maken gaan krijgen. Vanavond ga ik ook kijken naar de hardware-avonden van het komende seizoen. Kom kijken vanavond in Delft.

De PC ARM Co processor
Het Springboard
Vanavond donderdag 21 juni 2018 zal ik het Springboard meenemen.

28. Algemene regiobijeenkomst / Hear-inn